Longaanvallen: Gevolgen en Impact

Longaanvallen veroorzaken veel leed voor patiënten en hun omgeving en zijn geassocieerd met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.1,2

Longverpleegkundigen Water van Litsenburg en Titia Klemmeier en longarts Frits Fransen vertellen meer over de ernst van longaanvallen en het belang voor patiënten én samenleving om longaanvallen te voorkomen.

 

Ook delen we graag de highlights van de webcast met Prof. John Hurst (University College London), waarin hij inzichten deelt over de gevolgen van COPD longaanvallen.

Slechts één MATIG ERNSTIGE longaanval is geassocieerd met een 21% verhoogd risico op ZIEKENHUISOPNAME2

1 op de 5 patiënten OVERLIJDT BINNEN EEN JAAR na de eerste longaanval met ZIEKENHUISOPNAME3-5

Eén MATIG ERNSTIGE longaanval is geassocieerd met een TIJDELIJK VERDUBBELD RISICO op een MYOCARD INFARCT6

Real life studie

Ook matig ernstige longaanvallen zijn geassocieerd met een verhoogd risico op overlijden2
Bekijkt u eens in meer detail deze real life studie naar het risico op overlijden bij ~10.000 mensen met COPD uit de eerstelijn in de UK, welke 10 jaar werden gevolgd. Deze studie laat zien dat naast ernstige longaanvallen ook matig ernstige longaanvallen geassocieerd zijn met een toenemende mortaliteit.
Longarts Frits Franssen, longverpleegkundigen Titia Klemmeier en Walter van Litsenburg en COPD-patiënt Joke Rebel vertellen over de impact van longaanvallen en wat er nodig is om de behandeling van COPD te verbeteren

Bekijk het verhaal van Frits

Bekijk het verhaal van Joke

Bekijk het verhaal van Titia

Bekijk het verhaal van Walter

Bekijk de highlights van de webcast met Prof. John Hurst (University College Londen, UK) over de impact en gevolgen van longaanvallen.

Liever de volledige webinar via e-mail ontvangen?

Ontvang de volledige webinar met Prof. John Hurst via e-mail

Het privacybeleid van AstraZeneca is na te lezen op www.astrazeneca.nl/privacy-beleid.html.
U kunt te allen tijde uw toestemming intrekken door in de email die u ontvangt te klikken op de link: Wilt u deze email niet meer ontvangen? Klik dan hier.

Matig ernstige longaanvallen gedefinieerd als longaanvallen behandeld met orale corticosteroïden en/of antibiotica zonder ziekenhuisopname.

Referenties:

1. Long Alliantie Nederland, zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname; 2. Rothnie KJ et al. Am J Respir Crit Care Med. 2018;198:464-471; 3. Ho TW et al. PLoS ONE. 2014;9e114866; 4. Lindenauer PK et al. Am J Respir Crit Care Med. 2018;197:1009-1017; 5. Garcia-Sanz MT et al. J Thorac Dis 2017;9:636-645; 6. Donaldson GC et al. Chest. 2010;137:1091-1097.